Achter de sluier van de werkelijkheid – New Dawn

Het ommetje, uren wandelen, de natuur vlakbij je huis ontdekken – de lockdownperiode staat in mijn geheugen gegrift met lopen. Dat inspireerde dit beeld. Maar nu, oktober 2021, wil ik niet meer schrijven over dat onderwerp.

Daar ging het beeld ook éigenlijk niet over, al was het de aanleiding.

De honderdste keer dat je over hetzelfde paadje loopt, dat je inmiddels als thuis beschouwt, kan ineens veranderen in een poort naar het nu. Als nét de zonnestralen van de lente doorbreken, of nét die vogel opvliegt, is het nu plotseling anders dan het net was. Een doorbraak in de werkelijkheid van alledag.

De werkelijkheid als sluier

Voor mijn gevoel is de werkelijkheid een soort sluier, een manier om de rauwe realiteit te versimpelen. Ik maak onderscheid tussen de werkelijkheid en de realiteit, volledig willekeurig om 2 woorden te hebben. Van Dale vindt ze namelijk uitwisselbaar.

Werkelijkheid heeft met sleur te maken, met de beelden die je als meerderheid binnen de maatschappij op de wereld legt. Je werkelijkheid heeft ook te maken met je filterbubbel. Ik wilde eerst het word ‘sleur’ gebruiken omdat het zo mooi op sluier lijkt, maar die is niet voldoende. In de werkelijkheid kun je je naïef veilig voelen bijvoorbeeld. Je denkt dat alles voor altijd zo zal zijn als het nu voor jou is. Je kunt je geen andere werkelijkheid voorstellen.

De werkelijkheid kan dus je sleur zijn, je gevoel in een rijdende trein te zitten die toch wel gaat. Dat je vergeet dat we op wankele aannames leven, maar anders is de wereld gewoon te intens.

Plotseling zie je meer

Soms breekt de werkelijkheid en blijkt de realiteit beangstigend. Het kan ieder moment voorbij zijn met je leven, je huis, je gezondheid. En soms blijkt de realiteit juist positiever dan je dagelijks merkt: je herkent hoe bijzonder het is dat je gezond bent, familie hebt, een dak boven je hoofd.

De realiteit is volledig onverschillig en het hangt van jouw perceptie af wat je ervan merkt zodra de sluier wegvalt.

Hier mijmer is vaak over. De veiligheid van de sluier. Hoe gezond het is om je af en toe bewust te worden van de sluier en er even achter te spieken.

New Dawn is een fijne doorbraak. Een gevoel van verlichting. ‘Morgen is er weer een dag’-gevoel. En nog sterker: vandaag is al een dag. Nu is al een moment. Nu is al helemaal voldoende.

New Dawn

New Dawn is beschikbaar op aanvraag, 14,8 x 21 cm, oliepastels op papier van 250 g/m2, € 179. Neem contact op voor meer informatie.