Baba Yaga’s huis – een utopie op kippenpoten

In de perfecte Instagram-wereld leven de perfecte stellen samen in omgebouwde Volkswagenbusjes en parkeren ze langs de kust, in de bergen, bij het mooiste uitzicht, met het lekkerste eten, met sfeervolle fairy lights en nooit ruzie of rommel. Een huis op wielen. Een draagbare utopie.

Ondertussen ken ik real life-stellen die hun camperbusje weer verkochten – teveel benzinekosten, te weinig ruimte. Maar ook real life-stellen met andere busjes en campers en een groot vaandel van vrijheid zolang je tussendoor af en toe een Airbnb kunt boeken. Mensen die naar een ander land verhuizen om het uit te proberen, weer met Airbnb, of shared community living. De vastigheid van een koophuis is een zekere utopie voor de een en een commitment probleem voor de ander.

En dan Baba Yaga’s huis.

Baba Yaga is een figuur uit Slavische folklore. Je zou kunnen zeggen ‘de grote boze heks’, maar daarmee doe je haar teniet. Ze is een wijze figuur die geen feeënpeetmoeder is, geen kwaadaardige heks. Ze is niet mooi en bevallig. Haar wijsheid geeft ze ook niet gratis weg. Als je haar om hulp vraagt, zal ze je eerst onmogelijke opdrachten geven. Die eigenlijk het antwoord zijn op je vraag. En heel soms is ze gewoon gemeen en vervelend. Een echte eigenwijze figuur die zich niets aantrekt van ‘hoe het hoort’.

Niet zo gek dat haar huis dan op kippenpoten staat.

Het is een onrustig huis, zoals ook kippen kunnen blijven draaien en pikken. Een huis dat niet op een vaste plek staat en een eigen wil heeft. Een eigenwijze woning voor een eigenwijs figuur.

Soms verlang ik naar mijn eigen Baba Yaga hut. Dat we samen ergens kamperen en als het te heet onder onze voeten wordt we vertrekken. Soms staan we aan de kust en soms in de bergen. Ik zou ruzie hebben met mijn hut als ze teveel beweegt en onrustig is, omdat ik dat ook ben. Maar iedere keer, aan het einde van de dag, zou mijn hut me meenemen naar de mooiste zonsondergang en dan zullen we samen, beschut, kijken.

Geen tiny house, geen volkswagenbusje, geen camper, geen uitlaatgassen, geen bijtelling, hypotheek, wegenbelasting, geen woontekort, geen geluidsoverlast, geen angst voor stijgend water – dan lopen we gewoon een stukje verder – maar een hutje dat bij mij hoort, met me meegroeit, met me meeloopt. Een utopie op kippenpoten.

Baba Yaga’s huis

Baba Yaga’s huis is beschikbaar op aanvraag, 26,8 x 18,5 cm, gouache en andere media op handgeschept katoen van 320 g/m2, € 179. Neem contact op voor meer informatie.