Portrettekenen – week 1

Zo na de eerste week heb ik zin om nog veel meer te leren. Je kunt uren en uren in een portret steken, maar als je nét iets eerder stopt: magic!

Al meer dan 600 dagen volg ik Mags die iedere dag een portret tekent en grote sprongen maakt in haar skills. Zoiets leek me niets voor mij, die discipline heb ik niet… Maar van het een kwam het ander, dus ik besloot gewoon maar eens te starten zonder verwachtingen. Alle groei leek me mooi meegenomen, en nu, 2 weken later, durf ik wel te delen dat het bijna-dagelijkse-no-strings-attached-project fijn uit de hand begint te lopen!

Dit zijn de portretten uit week 1 met een korte omschrijving van wat ik leerde: 

19 februari: ‘Natalie’ – werken vanuit licht en schaduw

‘Natalie’

In mijn omgeving heb ik veel mensen gezien die in hun tienertijd gigantische stappen maakten in hun tekenskills door beroemde personen te tekenen. Ineens begreep ik hoe slim dat is, omdat daar veel foto’s van te vinden zijn die goed belicht zijn. Ik maakte een prachtig portret naar een foto van Natalie Portman, maar ze leek er niet op. 

21-22 februari: ‘Gal’ – vanuit een raster

Een dag later startte ik met het portret van Gal Gadot – maar ik liep vast. Het werd hetzelfde gezicht. Op een bepaalde manier lijken de twee ook wel op elkaar, maar ik was vanuit een formule aan het tekenen en niet vanuit observatie. Ik wilde met behulp van een raster mijn eigen ideeën omzeilen, maar dat lukte niet. 

22 februari: proporties

Dag 3. Een lesje proporties verder verbaas ik mezelf met een lijkend portret. Ik begrijp de proporties en plaatsing van de kind, neus en mond beter – mijn grote struikelblok. Ik kan nu ook Gadot’s tekening beter af maken. 

Ik skip een dag, want ik had mezelf verder niets beloofd! 

24 februari: hooglichten en middentonen

Dag 5 en ik doe een lesje in licht en donker, wat ik combineer met de proporties. Eerder zag ik nooit dat naast een hooglicht net een donkerder gedeelte middentoon zat… Wanneer ik dat nu zie én een beetje aanzet, lijkt haar wang nog meer naar voren te komen.

25 feb – eenrichtings-arceren

Dag 6 ging over je potloodlijnen dezelfde richting op te laten lopen. Dat liet ik een beetje varen want 1) ik begreep het niet helemaal en 2) de tekening daagde me uit om met het tegenlicht te werken. I was not disappointed.

26 februari: perspectief in gezichten

Dag 7 over perspectief in portretten. Echt zo’n aha-moment, want perspectiefregels kende ik wel, maar ik had ze nooit op gezichten toegepast. Natuurlijk werkt het in een portret net zo! Ik worstelde met het laten lijken van het portret, dat is me niet gelukt.

Einde van week 1

Zo na een week heb ik zin om nog veel meer te leren. Je kunt uren en uren in een portret steken, maar omdat dit leermomenten zijn, kan ik kleding en handen of andere details onaf laten. Grappig vind ik dat dat juist een bijzonder effect heeft. Je aandacht gaat direct uit naar de belangrijkste delen: de uitdrukking, het gezicht, de emotie.

Laat je eigen portret tekenen

Zou je zelf een portret willen laten tekenen? Misschien van jezelf of iemand om wie je veel geeft als cadeau? Neem dan contact met me op!