Portrettekenen – week 2

In week 2 ga ik in verschillende media aan de slag: ik wissel potlood af met zwarte stift en kleurpotlood en maak een paar extra portretten.

Oeps, ineens heb ik toch een soort discipline te pakken – of is het een obsessie? Om en om een portret waarin ik grote stappen maak, dan weer terugvallen op wat veilig en vertrouwd is. Ik heb een hele serie korte lesjes klaarstaan die soms maar in 10 minuten een aspect van portrettekenen uitlichten en dat werkt erg motiverend. Je bent geen tijd kwijt aan het zoeken naar een muze of referentiefoto en krijgt daarmee ook moeilijkere zaken voor je kiezen: een bril, een hoed, een bijzondere haardracht… Ik heb de smaak te pakken!  

In deze blog deel ik de ontdekkingen en moeilijkheden van een tweede week dagelijks portrettekenen.

27 februari: ‘finding motivation in a word’

Dag 8. De kunstenaar-leraar legt uit hoe zij vaak een woord naast haar portret stempelt. Zo maakte ze ooit een maand lang portretten van haar man met een bijpassend woord erbij. Ik vond het prachtig! Maar na het tekenen van het portret lukt dat niet. Met al het wereldnieuws voel ik vooral stilte en niet de behoefte om woorden toe te voegen… Of durf ik niet? 

28 februari: tekenen met een tijdslimiet

Dag 9. De opdracht is een tijdslimiet: begin met 10 minuten en kijk dan of je nog iets door wil, maar ga niet voorbij de 20 minuten. De muze is deze keer een man met een pet en een bijzondere schaduw. Het is leuk, maar 10 minuten is nog niet voldoende. Ik besluit tot de 20 te gaan. Mijn handen jeuken om de details in te duiken, maar ergens is het moment van stoppen ook wel bijzonder… 

1 maart: ‘don’t finish your drawing completely’ + negatieve ruimte

Dag 10. Stroomversnelling – vandaag doe ik er twee. En dat heeft met de eerste tekening te maken. De opdracht luidt: maak je tekening niet volledig af. Ik besluit met een zwarte stift te tekenen en raak gefrustreerd. Leer ik hier nu van?

Dus later op de dag start ik met de les over negatieve ruimte. In plaats van dat je bijvoorbeeld een hand tekent, teken je de ruimte om de hand heen. Dat lijkt geen verschil uit te maken, maar helpt je om beter te kijken. Ik ben erg onder de indruk van dit gezicht, dit is absoluut buiten mijn normale doen. Ook is het een manier om de natuurlijke asymmetrie in een gezicht goed te vangen!  

2 maart: ‘sculpting with white’ + tanden tekenen

Dag 11. Weer een dubbele dag: when in flow stay in flow, right? De eerste les over beeldhouwen met wit begrijp ik namelijk weer niet zo goed. Let én op compositie als je er een woord bij schrijft, én bouw de hand in de schets al op vanuit ruimtelijke vormen, én gebruik alleen lijnen. Het wordt dus weer een tekening met de zwarte stift zodat ik niet met subtiele schaduwen kan werken. Buiten mijn comfortzone dus ik blijf te kritisch. Pas nu, dagen later, kan ik deze waarderen. Daarom begon ik aan een tweede portret…

Alleen was de tweede les ook een frustrerende! Ik vind het een vreselijk lastig gezicht, met een knipoog en een mond in bijzondere vorm… Monden zijn mijn kryptonite, dus er valt voor mij veel te leren. Inmiddels heb ik het weer goed gemaakt voor dag 8 toen ik geen woord durfde te schrijven: vandaag heb ik in beide portretten gebruik gemaakt van tekst in de compositie. Als het past, dan past het…

3 maart: een muts én een bril + met links tekenen

Dag 12 en wederom 2 portretten. Dag 3 ging over de proporties van ogen, oren, neus etc. onderling, deze keer gaat het over de opzet van de proporties zoals je ze in je referentiefoto ziet. De muze van vandaag draagt zowel een bril als een muts, en heeft een ietwat vervormd gezicht omdat het een selfie is. Niets is wat het lijkt en alles is scheef. De bril is een grote, grote uitdaging. Binnen de glazen is het gezicht een andere vorm en licht kaatst en weerkaatst. Heel fascinerend, wanneer stop je? 

Het tweede portret is wat dat betreft van een hele andere orde: teken met links! Mijn niet-dominante hand is veel minder getraind en lijkt soms een eigen wil te hebben. Maar de lijnen zijn speelser, eerlijker op een bepaalde manier, en ik raak steeds meer nieuwsgierig naar wat deze hand te bieden heeft ten opzichte van de andere hand. Het portret is verbazingwekkend goed… 

4 maart: in kleur met crosshatching

Dag 13 en ik durf kleur aan. Met rood, blauw, groen en geel zet ik een overbelichte foto met veel contrast op papier. Ook gebruik ik na het opzetten van de proporties alleen maar crosshatching met de kleurpotloden. Het valt me op dat deze methode veel meer diepte lijkt te geven. Het is schilderachtiger omdat het niet gaat om lijnen, maar om vlakken. 

To be continued…

Laat je eigen portret tekenen

Zou je zelf een portret willen laten tekenen? Misschien van jezelf of iemand om wie je veel geeft als cadeau? Neem dan contact met me op!

Lees hier ook het verslag van Portrettekenen – week 1.